Carousel

Selasa, 12 April 2022

Manfaat Shalat Tarawih


sumber gambar: www.freepik.com

           Alhamdulillah Sobat Miss Tuti semuanya. Kita masih diberikan rezeki umur sehingga masih bisa berjumpa dengan bulan Ramadhan tahun ini dan dapat menjalankan ibadah ya. Semoga kita semua diberikan kemudahan dalam menjalankannya ya. Seperti biasa setiap bulan Ramadhan kita melaksanakan shalat tarawih. Shalat ini memang khusus kita laksanakan setiap bulan Ramadhan. Jadi mari sama-sama kita laksanakan dengan sebaik-baiknya ya karena shalat ini memberikan manfaat yang sangat baik bagi kita. Yuk, kita simak manfaat dari shalat tarawih.
 
  MANFAAT SHALAT TARAWIH UNTUK KESEHATAN      

         Shalat tarawih merupakan shalat malam yang hanya bisa dikerjakan pada bulan Ramadhan. Shalat Tarawih biasa dilaksanakan setelah shalat Isya' dan diakhiri dengan shalat Witir dan dianjurkan untuk dilaksanakan berjama'ah.

        Selain mendatangkan pahala bagi yang melaksanakannya, ternyata shalat tarawih punya segudang manfaat bagi kesehatan.

          Dikutip dari berbagai sumber, berikut ini adalah 7 manfaat shalat tarawih bagi kesehatan.

Meningkatkan kebugaran tubuh

        Shalat Tarawih juga menghasilkan efek fisiologis sama seperti saat melakukan olahraga ringan seperti jogging atau berjalan dan hebatnya, tanpa menimbulkan efek samping.

Membakar kalori

            Melakukan salat tarawih secara rutin dapat membakar kalori tanpa meningkatkan nafsu makan. Asupan makanan yang terbatas ketika sahur dan buka puasa yang disertai shalat tarawih akan membantu untuk mengurangi berat badan.

Meningkatkan fungsi otak
        Shalat tarawih yang rutin dilakukan bisa meningkatkan peredaran darah ke otak dan menjaga suplai nutrisi yang dibutuhkan otak sehingga otak bisa bekerja secara optimal. Hal ini akan membantu kamu untuk lebih berkonsentrasi terutama saat bekerja meskipun sedang berpuasa.

Meningkatkan mood

        Shalat tarawih bisa menjadi salah satu upaya untuk mengembalikan dan meningkatkan mood baik dan menghilangkan stress. Saat shalat tarawih tubuh terutama otak akan melepaskan senyawa endorphin yang bisa meningkatkan perasaan nyaman dan membuat mood menjadi baik.

Menjaga kesehatan jantung

      Berdasarkan penelitian yang dilakukan di Universitas Harvard, saat melakukan gerakan salat tarawih secara rutin tubuh menjaga keseimbangan detak jantung dan membuat kamu merasa nyaman. Bisa dikatakan bahwa shalat tarawih memiliki efek yang sama dengan latihan kardio atau senam jantung.

Meningkatkan daya tahan lansia

        Seiring dengan bertambahnya usia, aktivitas yang dilakukan seseorang akan semakin terbatas karena tulangnya menjadi semakin tipis dan memiliki risiko osteoporosis yang makin tinggi. Ketika melakukan gerakan berulang serta teratur selama shalat tarawih, maka kekuatan fleksibilitas sendi, otot, tendon, serta respon kardiovaskular akan meningkat yang akan membuat daya tahan orang lanjut usia akan meningkat.

Meningkatkan stamina

            Memiliki stamina yang prima adalah salah satu hal yang diinginkan bagi setiap orang terutama mereka yang berpuasa di bulan Ramadhan. Seperti aktivitas olahraga, shalat tarawih ternyata juga dapat meningkatkan stamina dan membuat kamu tidak cepat lelah dan mengantuk di siang hari.

            Demikian sedikit ulasan tentang manfaat shalat tarawih. semoga kita semua diberikan kesehatan dan kemudahan dalam menjalankan ibadah puasa Ramadhan beserta ibadah yang lain seperti shalat tarawih dan lain-lain. Aamiiin Ya Rabbal A'lamiiin.



Sumber    : www.detik.com
































Jumat, 25 Februari 2022

Contoh Soal Ulangan Harian Passive Voice Kelas 9

sumber gambar: adobe.stock.com

        Jumpa lagi Sobat Miss Tuti semaunya, eh semuanya. Berhubung kita udah belajar tentang Passive Voice, sekarang kita berlatih supaya lebih paham ya. Tidak ada jalan lain yang lebih baik selain dengan banyak berlatih. Berikut ini ada contoh soal Ulangan Harian (UH) tentang Passive Voice. Hope it will be fruitful for you all. Here we go.  


CONTOH SOAL ULANGAN HARIAN PASSIVE VOICE UNTUK KELAS 9

  Cross a, b, c, or d for the correct answer!

    1. The mango ...... by Dina yesterday.
        a. peels 
        b. peeled
        c. is peeled
        d. was peeled

    2. Hedi (call) by his uncle right now.
        a. is called
        b. is being called
        c. was called
        d. will be being called

    3. Dika gave me chocolate.
        The passive form of the sentence above is......
        a. Dika was given by me chocolate.
        b. Chocolate was given to Dika by me.
        c.  Chocolate gave me by Dika.
        d. I was given chocolate by Dika.

    4. Which one is passive sentence?
        a. Linda meets her old friend.
        b. Eka didn't join English course.
        c. Is the tea drunk?.
        d. you are eating pineaple.

    5. The package (send) tomorrow.
        a. is sent
        b. will be sent
        c. was sent
        d. has been sent
    
The following text is for no. 6 - 10.

        This is omelette which I have just made. It's so simple to make. This omelette is made of an egg, some slices of sausage, and chopped onion. The egg is firstly cracked. The sausage is sliced. The onion is chopped. Then, the egg, sliced sausage, and chopped onion are mixed. Salt and pepper are added into the dough. Little frying oil is heated on a pan. Fry the dough until it's cooked. The omelette is served with rice and chili sauce. 

    6. What is the text about?
        a. How to make omelette.
        b. How to eat omelette.
        c. How to tell about omelette.
        d. How to buy omelette.

    7. What is cracked?
        a. Onion.
        b. Egg.
        c. Omelette.
        d. Pepper.
    
    8. Which one is chopped?
        a. Omelette.
        b. Egg.
        c. Sausage.
        d. Onion.

    9. Which one is true according to the text?
        a. The sausage is sliced.
        b. The omelette is chopped.
        c. The onion is cracked.
        d. The pepper is served with rice.

    10. Is the omelette served with rice?
        a. No, it isn't.
        b. Yes, it is.
        c. No, it is.
        d. Yes, it isn't.

    11. The wool has been (weave) by grandmother to be a good sweater.
        a. weaved
        b. weaves
        c. wove
        d. woven

    12. Long time ago, a ship (sink) by a giant in a deep sea.
         Which one is the correct verb form?
        a. was sunk
        b. was sank
        c. is sunk
        d. is sank

    13. Uncle  has paid our bill.
          The passive voice of the sentence above is "Our bill ..... by uncle"
        a. has been paid
        b. have been paid
        c. had been paid
        d. has been being paid

    14. I used the broom to hit the rat.
          Which one is the passive voice of the sentence above?
        a. The broom I used to hit rat.
        b. The broom is used to hit rat.
        c. The broom will be used to hit the rat.
        d. The broom was used to hit the rat.

    15. Which passive sentence uses past perfect tense?
        a. Prita is always called by Dandy.
        b. My gown had been washed before I took a nap.
        c. The piano was being played when the kid fell down.
        d. The bread has just been eaten.








Sumber: Modul Pengayaan Bahasa Inggris SMP/MTs Kelas IX
               Penerbit Putra Nugraha


















Responsive Leaderboard Ad Area

Rabu, 23 Februari 2022

Passive Sentence for Grade 9


sumber gambar: adobe.stock.com

PASSIVE VOICE

Hello, Everyone. Pada ngapain ne? Sambil duduk-duduk manis, yuk kita belajar sedikit tentang Passive Voice atau Kalimat Pasif. Materi ini kita jumpai pada kelas 9 ya, Guys. Jika dilihat dari tingkat kesulitan, sebenarnya materi Passive Voice ini termasuk dalam kategori sulit. Kenapa? Karena siswa sudah seharusnya menguasai pola Kalimat Aktif dalam berbagai Tenses (Bentuk Waktu). Jadi ketika mereka belajar tentang materi Passive Voice ini akan lebih gampang nantinya, gitcu. 
Sekarang kita simak penjelasan berikut ini dan ada sedikit soal untuk berlatih juga ya.  Hope it will give you a little help with the topic, Guys.



Change the sentences below into passive sentences!

1. Dian cooks vegetable soup. 
    Answer: ....................................................................

2. Father has cut the grass in the front yard.
    Answer: ....................................................................

3. Tiara will wash the carrots later.
    Answer: ....................................................................

4. Aunt visited us yesterday.
    Answer: ....................................................................

5. Nila is writing a letter.
    Answer: ....................................................................









Sumber: Modul Pengayaan Bahasa Inggris untuk SMP/Mts
               Penerbit Putra Nugraha



















Kamis, 10 Februari 2022

Contoh soal ulangan harian narrative text kelas 9

sumber gambar: www.freepik.com

 

ULANGAN HARIAN NARRATIVE TEXT KELAS IX

        How's everything going sobat Miss Tuti semuanya? Biasanya setelah memberikan sebuah materi kepada siswa, maka seorang guru akan memberikan soal ulangan harian untuk melihat sejauh mana siswa sudah menguasai materi yang diberikan. Soal ulangan harian berikut ini masih berkaitan dengan materi Narrative Text ya, Guys. Semoga bisa menjadi masukan buat Sobat Miss Tuti semua, khususnya yang mengajar Bahasa Inggris maupun yang masih belajar. Happy teaching and learning everybody!!!

Choose a, b, c or d for the correct answer!



        1. Who was Ayuwangi?
        a. A wife of Tapa Agung.
        b. Purbararang's daughter.
        c. Lutung Kasarung's mother.
        d. Tapa Agung's youngest daughter

    2. Why was Purbararang envious of Ayuwangi?
        a. Ayuwangi was voted by people to be the next queen in Pasir Batang Kingdom.
        b. Ayuwangi was loved more by the king and queen of Pasir Batang Kingdom?
        c. Ayuwangi got married with Lutung Kasarung and lived happily.
        d. Ayuwangi's skin turned black and she became an ugly woman.

    3. Why did Ayuwangi's skin turn black like a lutung?
        a. Because she played in a forest alone.
        b. Because she smeared her skin with herbs.
        c. Because Lutung Kasarung smeared her skin with herbs.
        d. Because her oldest sister smeared her skin with something   

    4. Who cured and turned Ayuwangi into normal again?
        a. Purbararang.
        b. Ayuwangi.
        c. Lutung Kasarung.
        d. Tapa Agung.

    5. "But this made her sisters envious, especially the oldest, Purbararang."
        The italic word has similar meaning with ....
        a. hate
        b. love
        c. jealous
        d. sick




    6. Who was Jonathan?
        a. He was the servant of the palace.
        b. He was a kind young prince.
        c. He was one of bandits.
        d. He was prince's friend.

    7. Where did the bandits attack the Prince, Peter Piper, and Franklin Greedy?
        a. In the river.
        b. In the palace.
        c. In the jungle.
        d. In the river.

    8. Why did the bandits get angry to Franklin?
        a. Because Franklin didn't obey with them.
        b. Because he tried to kick the bandits.
        c. Because he tried to against the bandits
        d. Because they didn't find the prince

    9. How did Peter and the prince escape?
        a. They rode away on one of the bandit's horses.
        b. They made a deal with the bandits.
        c. They opened the front gate and unlocked the doors.
        d. He went out from the jungle.

The text is for number 10-15






    10. The text above is?
           a. a fable
           b. a fairy tale
           c. a myth
           d. a legend

    11. Which one is NOT the complication?           
           a. Mother Gothel took Rapunzel from her parents.
           b. Rapunzel was locked in the tower.
           c. Mother Gothel Banished Rapunzel to the dessert.
           d. The prince and Rapunzel found each other.

    12. How many characters are there in the story?
           a. Three
           b. Four
           c. Five
           d. Six

    13. The text above is a/an....
           a. recount
           b. factual recount
           c. personal recount
           d. narrative

    14. Which one is the resolution of the story?
           a. Young prince went hunting.
           b. The prince and Rapunzel found each other.
           c. Rapunzel was born.
           d. Rapunzel and the prince of them fell in love.

    15. What is the goal of the text?
           a. To retell Rapunzel's experiences.
           b. To describe how Rapunzel looks like.
           c. To entertain the readers.
           d. To tell how to behave like Rapunzel.






Responsive Leaderboard Ad Area

Selasa, 25 Januari 2022

Cappadocia

Cappadocia


sumber gambar: https://stock.adobe.com

"It's my dream, not her!!!!" Masih pada ingat kan potongan dialog tersebut? Yup, itu potongan dialog dalam serial "Layangan Putus", yang terinspirasi dari kisah hidup seorang wanita berinisial ASF. Dialog tersebut sempat viral, dimana tokoh wanita utama dalam web series tersebut, Kinan; yang diperankan oleh Putri Marino, berangan-angan ingin ke Cappadocia naik balon udara bersama suami dan anak-anaknya. Namun apa daya, harapannya pupus karena orang ketiga. Semoga kisahnya menjadi pelajaran bagi kita semua ya, Sobat Miss Tuti. Walaupun kita mengalami masalah yang berat dalam hidup kita jangan sampai kita kehilangan harapan dan semangat hidup ya, Guys. 

Well, sebenarnya saya bukan mau membahas cerita dalam tayangan serial Layangan Putus ya, Guys. Saya ingin fokus ke Cappadocia-nya ya. Kayak apa sih keindahan kota tersebut? Yuk kita lihat sama-sama. Mungkin suatu hari kita bisa ke sana ya, Sobat Miss Tuti semuanya. 

Cappadocia merupakan wilayah di pusat Anatolia yang terkenal dengan lanskap uniknya yang tampak seperti permukaan bulan, kota bawah tanah, gereja-gereja gua dan rumah-rumah batu.

Wilayah Cappadocia terletak di pusat wilayah Anatolia Turki dengan lembah, ngarai, dan formasi bebatuan unik yang terbentuk akibat hujan dan angin yang mengikis permukaanya selama ribuan tahun silam, daratan yang tertutup Lava berlokasi di antara Erciyes, Melendiz, dan Hasan dimana para penduduk di masa itu memahat batu-batu dan menggali tanah untuk dijadikan tempat tinggal yang menghasilkan penampakan seperti dunia lain.

sumber foto: www.pixabay.com

    Cappadonia masuk ke dalam daftar Situs Warisan Dunia UNESCO pada tahun 1985. Diantaranya seperti Goreme Open Air Museum, situs batu Cappadocia dan Aktepe yang berdekatan.

sumber foto: www.pixabay.com

Balon udara menjadi salah satu objek yang ikonik di Cappadocia. Bagaimana tidak? Langit Cappadocia menjadi terlihat sangat cantik dan indah dengan adanya balon-balon udara yang terbang menghiasi langit. Balon udara ini juga menjadi yang paling difavoritkan oleh pengunjung untuk dinaiki dan menjadi hal yang wajib untuk dilakukan saat mendatangi Cappadocia. Tak heran jika Cappadocia ini bisa menjadi salah satu destinasi wisata yang paling populer di Turki dan berkelas dunia. 

sumber gambar: www.freepik.com

Cara tercepat dan ternyaman untuk mencapai Cappadocia adalah melalui udara. Terdapat 2 bandara utama yang akan menghubungkan kita ke Cappadocia, salah satunya adalah Kayseri Erkilet Airport (ASR) berlokasi di Kayseri, hanya 1 jam berkendara dari Cappadocia. Turkish Airlines melayani penerbangan dari Istanbul Ataturk Airport (IST) ke Kayseri Erilet Airport. Tersedia penerbangan reguler tiap harinya dari Izmir ke Kayseri via Istanbul. Setelah tiba di Kayseri, kita bisa menggunakan bus pengantar ke Cappadocia.  Have a nice trip, everybody!!!





sumber    : bm.turkeytourism.com.my
                  : viva.co.id



































Jumat, 21 Januari 2022

Soal Narrative Text Kelas 9

 



sumber gambar by: www.behance.net

Contoh Soal Ulangan Harian Narrative Text Kelas 9

            Good evening, semuanya. Sebelumnya saya sudah berbagi materi tentang Narrative Text untuk siswa kelas 9. Pada kesempatan kali ini saya mau share contoh soal ulangan harian yang mungkin bisa jadi acuan untuk sobat Miss Tuti semua ya. Here you are.

A. Fill in the blanks with the words in the box!

The One-Inch Boy

            In Japan there was an old couple that wished for a (1) ..... .They wished for a child of any kind, even if he was only an inch tall. Their wish was granted. They got a child and sure enough he (2) ..... no taller than one inch. They named him Issun-Boshi which meant One Inch Boy. One day Issun-Boshi decided to see the world. His parents wanted Issun-Boshi to have a fun life so they gave him a bowl, chopsticks and a needle he could use as a sword and waved goodbye. When Issun-Boshi (3) ..... to the city, he was taken into care of a nobleman and was a servant for the princess. Issun-Boshi and the princes became good firends. One day on their way back from a nearby temple, they were stopped by a large green demon called an oni. The princess thought she was doomed for surely she could not be saved by a one inch boy. But the one inch boy acted quickly. He climbed the oni quickly and poked it in the tounge with his sword. Issun-Boshi jumped from the demon's mouth just before it turned and (4) ..... The princess was saved! Then she made a wish. "I wish for Issun-Boshi to grow tall." The princess squeezed her eyes shut and then opened them again. But the boy was still one inch tall. Then slowly, inch by inch, Issun-Boshi grew taller until he was the size of a full grown man. Issun-Boshi and the princess were married and they lived together (5) ..... for the rest of their lives.


        ran                    happily                    child                     came                         grew


B. Answer the questions acoording to the text!

1. What did the couple wish?
    Answer: ...........................

2. What was the name of the couple's child?
    Answer: ...................................................

3. What did the parents give to Issun-Boshi?
    Answer: ....................................................

4. Who stopped Issun-Boshi and the princess in their way back home?
    Answer: .............................................................................................

5. Why could Issun-Boshi grow tall?
    Answer: ........................................

    


Sumber: Modul Pengayaan Bahasa Inggris SMP/MTs Kelas IX
               Penerbit Putra Nugraha

 



Rabu, 19 Januari 2022

Narrative Text for Class 9

sumber gambar by: www.kumparan.com

 Narrative Text untuk Kelas IX

            Gimana kabarnya sobat Miss Tuti yang keren? Gak terasa udah pertengahan bulan Januari ya. Yuk kita ulang sebentar mengenai materi Narrative Text. Materi ini merupakan materi yang harus dipelajari siswa kelas IX pada semester genap ya, Guys. Kita lihat lagi tentang tujuan, jenis, bagian dan contoh teks dan juga contoh soalnya. Are you ready? 

A. Definition            : It relates to real experience, imagination, or complicated event which heads for                                        crisis and finds the resolution at last.

B. Purpose                : To entertain or amuse the readers or listeners trough a story.

C. Kinds of Narrative Text : folklore, fairy tale, fable, legend, myth, etc.

D. Generic Structure : 

    1. Orientation                 : the beginning of the story that consists of the introduction of character,                                                      time, and  place.

    2. Complication/crisis    : a problem starts to appear.

    3. Resoluton                    : how a problem is solved.

    4. Reorientation               : closing expression or statement that shows the story ends, the change of                                                   character and moral value of the story.

Before reading the text, let's find the meaning of the words below!

    1. Ferocious : .............................
    2. Sacrifice   : .............................
    3. Diligent    : .............................
    4. Frightened : ............................
    5. Postpone    : ............................
    6. Chase         : ............................
    7. Prey           : ............................
    8. Dense        : ............................
    9. Vine           : ...........................
    10. Overcome  :  ..........................
           
             Long time ago in the island of Java, Indonesia, lived a couple of farmer. They had married for some years but they had no children. So they prayed to a monster called Buta Ijo to give them children. Buta Ijo was a ferocious and powerful monster. He granted their wish on one condition. When their children had grown up, they had to sacrifice them to Buta Ijo. He like eating fresh meat of human being. The farmers agreed to his condition. Several months later the wife was pregnant.  

            She gave birth to a beautiful baby girl. They named her Timun Emas. The farmers were happy. Timun Emas was very healthy and a very smart girl. She was also very diligent. When she was a teenager, Buta Ijo came to their house. Timun Emas was frightened so she ran away to hide. The farmers then told Buta Ijo that Timun Emas still a child. They asked him to postpone. Buta Ijo agreed. He promised to come again.

            The following year Buta Ijo came again. But again and again their parents said that Timun Emas was stull a child. When the third time Buta Ijo came their parents had prepared something for him. They give Timun Emas several bamboo needles, seeds of cucumber, dressing and salt.

            "Timun, take these tings."

            "What are these things?"

            "These are your weapons. Buta Ijo will chase you. He will eat you alive. So run as fast as you can. And if he will catch you spread this to the ground. Now go!"

            Timun Emas was scared so she ran as quickly as she could. When Buto Ijo arrived she was far from home. He was very angry when he realized that his prey had left. so he ran to chase her. He had  sharp nose se he knew what direction his prey ran.

            Timun Emas was just a girl while Buta Ijo was a monster so he could easily catch her up. When he was just several steps behind Timun Emas quickly spread the seeds of cucumber. In second they turned into many vines of cucumber. The exhausted Buta Ijo was very thirsty so he grabbed and ate them. When Buta Ijo was busy eating cucumber Timun Emas could run away. But soon Buta Ijo realized and started running again. When he was just several steps behind Timun Emas, she threw her bamboo needles. Soon they turned into dense bamboo trees. Meanwhile Timun Emas could run farther.

            Buta Ijo chased her again. When he almost catch her again and again Timun Emas threw her dressing. This time it turned into a lake. Buto Ijo was busy to save himself so Timun Emas ran away. But Buta Ijo could overcome it and continued chasing her.

            Finally when Timun Emas was almost caught she threw her salt. Soon the land where Buta Ijo stood turned into ocean. Buta Ijo was drowned and died instantly. Timun Emas was thankful to God and came back to her home

 Answer the questions below!


1.What kind of text is it?
    ..........................................

2. What is the genre of the text?
    ...............................................

3. What did the couple ask from Buta Ijo?
    ...............................................................

4. What was Buta Ijo's requirement to grant the couple's request?
    ...................................................................................................

5. Why did the couple ask Buta Ijo to postpone his demand?
    ............................................................................................

6. What did the couple give to Timun Mas as her protection?
    .............................................................................................

7. What was the thing Timun Mas used at the first time?
    .....................................................................................

8. What happened with the bamboo needles when Timun Mas threw them?
    ...................................................................................................................

9. Was Timun Mas able to escape from the chase?
    ...........................................................................

10. What happened to Buta Ijo?
    .............................................. 

    
 Sumber: Modul Pengayaan Bahasa Inggris untuk SMP/MTs Kelas IX 
                Penerbit Putra Nugraha
Connect